Al tijden ben ik op zoek naar een betere naam voor mijn beroep. Een elevator pitch van één woord waaruit direct duidelijk wordt wat ik nou eigenlijk doe.

Ik noem mij sinds een paar jaar namelijk werkplektrainer. Feitelijk klopt dat natuurlijk niet, want in tegenstelling tot wat de naam impliceert, zit ik niet dagelijks met een aantal bureaus, laptops en archiefkasten in een klasje.

Maar ja, je moet wat. En gelukkig kom ik over het algemeen met mensen in gesprek die wel door zo’n klein foutje heen kunnen kijken en desondanks nieuwsgierig zijn naar wat zo´n werkplektrainer dan eigenlijk wel doet.

Toch knaagt het al tijden. Natuurlijk zijn er een hoop namen de revue gepasseerd, waaronder de efficiencyspecialist, de timemanagementcoach en de chaosbuster. Ik kreeg er jeuk van.

Glijbaan

Het mag wel wat leuker, sexier, meer tot de verbeelding sprekend. In Utrecht Overvecht heeft bijvoorbeeld een ontwerpbureau vorig jaar een glijbaan langs een grote stationstrap gebouwd.

Deze doodnormale glijbaan kreeg de naam Transfer versneller en heeft daarmee wereldwijd het nieuws gehaald, tot China aan toe! En de stratenmaker geniet dankzij Cup-a-soup tegenwoordig ook heel wat aanzien als trottoirmanager.

Tja, dat zijn grote schoenen om te vullen! Maar aangezien ik geen professioneel marketingteam achter me heb, evenmin als een budget van een paar ton, mag de lat wel ietsje lager. Zolang het maar leuk is en zijn doel dient.

Verloskundige

Inmiddels kan ik u geruststellen: na weken van brainstormen ben ik nog steeds werkplektrainer. Maar voor een van mijn specifieke doelgroepen, moeders die na hun verlof weer aan de slag gaan, ga ik van nu af aan door het leven als de Werkdrukverloskundige.

Daar waar de normale verloskundige aanstaande moeders bevrijdt van die enorme druk tijdens de bevalling, verlost de werkdrukverloskundige jonge moeders van die enorme werkdruk die na de kraamtijd kan ontstaan. Rust, Reinheid en Regelmaat in je werk!

Of ik geslaagd ben in mijn poging om mijn beroep wat sexier te maken, betwijfel ik uiteindelijk. Maar het woord werkdrukverloskundige ziet er in het Chinees wel heel spannend uit: 工作量助产士. Dus wie weet maak ik daar nog een kansje in de media!

Marleen Holtkamp is eigenaar van Montas ordening en coaching, gespecialiseerd in werkplektraining en professional organizing. Daarnaast is Marleen werkzaam als  werkdrukverloskundige.