AMSTERDAM – Nederland telt te weinig ondernemers met een ambitie om te groeien. De overheid zou ambitieus ondernemerschap extra moeten stimuleren.

Dat adviseert de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) in een brief aan minister Verhagen en staatssecretaris Zijlstra.

“Als er te weinig ondernemers met groeiambitie zijn dan blijft de Nederlandse economische structuur kwetsbaar: een paar hele grote multinationals en heel veel zzp’ers”, zegt AWT-voorzitter Jan Anthonie Bruijn.

Versoepelingen

Volgens de adviesraad moet er in het onderwijs meer aandacht worden besteed aan groeiambitie. Daarnaast moet de overheid zoeken naar mogelijkheden om voor startende en kleinere ondernemers uitzonderingen te maken die mogelijke hindernissen om te groeien weg te nemen.

De AWT denkt hierbij aan versoepelingen op het gebied van ontslagbescherming en terugbrengen van de werkgeverslasten. Verder zou het grote verlies aan sociale zekerheden voor werknemers die de sprong naar het ondernemerschap overwegen verkleind moeten worden.