WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt een pakket leningen ter waarde van 28 miljard euro beschikbaar aan Griekenland. Dat heeft het bestuur van het fonds donderdag besloten.

Een bedrag van 1,65 miljard euro wordt daarbij direct aan de Grieken uitgekeerd. De rest volgt in delen als Griekenland aan de voorwaarden voor de steun voldoet.

De kredieten maken deel uit van het nieuwe pakket noodleningen van in totaal 130 miljard euro dat de EU en het IMF aan Griekenland hebben beloofd.

Het IMF liet eerder deze week weten dat het nieuwe pakket noodleningen het vorige vervangt.

Het fonds beloofde Griekenland in mei 2010 30 miljard euro aan hulpleningen als onderdeel van het eerste Europese noodprogramma van in totaal 110 miljard euro. Daarvan heeft het IMF tot en met december vorig jaar ongeveer 20 miljard euro uitgekeerd.

Groeien

De Griekse economie zal volgens het IMF pas in 2014 weer groeien. Voor dit jaar verwacht het fonds een krimp van 4,8 procent, na een achteruitgang van bijna 7 procent in 2011. Voor 2013 voorziet het een stabilisering van de Griekse economie, die het jaar daarna naar verwachting met 2,5 procent zal groeien.

Die prognoses zijn somberder dan de verwachtingen die het IMF in december uitte. Toen werd nog uitgegaan van een groei met 0,3 procent in 2013 en dacht het fonds dat de krimp dit jaar beperkt zou blijven tot 3 procent.

De Jager

Minister Jan Kees de Jager van Financiën is tevreden met het pakket leningen van 28 miljard euro dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beschikbaar stelt aan Griekenland. Voor Nederland was de IMF-bijdrage een harde voorwaarde en dat de bijdrage ook "significant'' zou zijn. Volgens De Jager is de bijdrage zelfs groter dan verwacht.

Dat zei de minister vrijdag na afloop van de ministerraad.