AMSTERDAM – Taiwans grootste fabrikant van schermen voor computers en smartphones is in de Verenigde Staten schuldig bevonden aan het maken van prijsafspraken. De boete kan tot 1 miljard dollar oplopen.

Dat meldt Reuters naar aanleiding van de uitspraak.

AU Optronics is een van de grootste lcd-fabrikanten ter wereld en was onderdeel van een onderzoek naar prijsafspraken tussen verschillende producenten wereldwijd.

Ook werden de voormalig directeur en vicedirecteur schuldig bevonden aan de illegale praktijken. Er hangt hen een boete van een miljoen dollar boven het hoofd of een maximum celstraf van tien jaar.

AU gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Volgens het bedrijf is het bewijs “verdraaid en incompleet” en kan het aantonen dat het niets te maken heeft met de prijsafspraken.

De aandelen van het bedrijf zakte na de uitspraak binnen een dag met 2,5 procent.

Prijsafspraken

Tussen 1999 en 2006 was het bedrijf volgens het ministerie van Justitie betrokken bij prijsafspraken voor lcd-schermen. In deze periode kwamen verschillende lcd-fabrikanten regelmatig in het geheim samen om prijzen op elkaar af te stemmen.

Zeven bedrijven, die ook deel uit maakte van het onderzoek, hebben eerder bekend dat ze inderdaad prijsafspraken hebben gemaakt. In 2008 werd onder andere LG een boete opgelegd van 400 miljoen dollar. AU is het enige bedrijf dat geen bekentenis heeft afgelegd. In totaal werd al ruim 890 miljoen dollar aan boetes betaald.