AMSTERDAM - Vier organisaties op het gebied van alcoholpreventie willen dat het kabinet de accijns op alcohol met vijftig procent verhoogt.

Dat kan veel geld opleveren voor de schatkist en zorgt er volgens de organisaties bovendien voor dat de ziektekosten dalen omdat er minder alcohol wordt gedronken.

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP), GGZ Nederland, Jellinek en het Trimbos-instituut denken dat er door de accijnsverhoging vijf procent minder alcohol wordt gedronken, met als gevolg dat de ziektekosten dalen.

De accijnsverhoging kan de schatkist bovendien jaarlijks 350 miljoen euro opleveren. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten, zeggen de organisaties.

De instellingen pleiten er ook voor de accijns op alcohol elk jaar automatisch aan te passen aan de inflatie. Dat gebeurt nu niet, waardoor alcohol de afgelopen jaren feitelijk steeds goedkoper is geworden.

De accijnzen laten meestijgen met de algemene prijsontwikkeling kan volgens de organisaties jaarlijks nog eens tientallen miljoenen euro's opleveren.