AMSTERDAM - Vier Nederlandse startups behoren tot de tien geselecteerde startende bedrijven die mee mogen doen aan de Amsterdamse versie van het acceleratorprogramma Startupbootcamp.

De jury kon de afgelopen maanden kiezen uit een aanbod van 400 startups, waarvan 70 uit Nederland. 19 daarvan kregen woensdag de laatste kans om een succesvolle 'pitch' te doen voor een team van internationale mentors, waaronder de oprichters Patrick de Zeeuw en Ruud Hendriks.

De Zeeuw beschrijft de afgelopen periode als "een achtbaan". De tien geselecteerden zijn volgens hem allemaal even kansrijk om succesvol te worden als bedrijf. "Daar hebben we ook belang bij", zegt De Zeeuw. "Wij nemen een aandeel van 8 procent in deze startups."

Silicon Valley

Daarvoor krijgen de bedrijven, waaronder de Nederlandse app-maker Layergloss, onder meer 6 maanden begeleiding, een investering van 17.000 euro en een netwerktour door Silicon Valley.

De andere Nederlandse geselecteerden zijn Localsensor (locatiegebaseerd adverteren), Mipagar (online beheer van abonnementen) en Scrapconnection (marktplaats voor het verhandelen van schroot).

De overige zes startups komen uit India (Eigenta), Groot-Britannië (Viewsy en Poikos), Polen (Doctorkinect), SocialExpress (België) en Spanje (Feudalsquare).

De meeste startups hebben al een product in de aanbieding, of testen dit in een beta-omgeving. Tijdens hun verblijf in Amsterdam moeten ze vooral ook veel van elkaar leren, benadrukt De Zeeuw. "Peer-to-peer-mentoring is een zeer belangrijk onderdeel van het programma."