Baas mag werkneemster ontslaan om de pil

AMSTERDAM - In Arizona kunnen werkgevers hun vrouwelijke medewerkers mogelijk ontslaan als zij het niet eens zijn met het gebruik van de anticonceptiepil. Zo melden diverse Amerikaanse media.

Een wetsvoorstel daartoe komt voort uit de gedachte dat werkgevers niet hoeven te vergoeden voor de verzekering die de anticonceptiepil levert als dat tegen hun waarden in gaat. In de realiteit geeft het wetsvoorstel een werkgever het recht om te vragen of vrouwen een anticonceptiepil slikken.

Als de baas het vanuit morele of ethische redenen niet eens is met het slikken van de anticonceptiepil, mag de werkgever het gebruik daarvan weigeren. Wanneer de werkneemster de pil om niet-seksuele redenen slikt, zoals het het reguleren van de menstruatie of tegen acne, kan de werkgever om bewijs vragen.

Eigen kosten

Mocht de werkgever het niet eens zijn met het gebruik en de werkneemster blijft de pil toch slikken, desnoods op eigen kosten, dan kan dat volgens kenners leiden tot discriminatie of zelfs ontslag. De werkneemster heeft in het wetsvoorstel geen enkele bescherming op dat vlak.

Religieuze werkgevers hebben in Arizona al het recht om vergoeding van anticonceptie te weigeren. Dit wetsvoorstel moet alle bedrijven hetzelfde recht geven.

Het wetsvoorstel heeft al de nodige stemmingen doorstaan en is nu op weg naar het Senaat van de staat Arizona.

Lees meer over:
Tip de redactie