DEN HAAG - Het kabinet komt nog voor begin juli met een visie op de toekomstbestendigheid van de hypotheekrenteaftrek. Dat schrijft staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) dinsdag aan de Eerste Kamer.

De Senaat had de studie vorig jaar november ondanks tegenstribbelen van Weekers afgedwongen. Hij schrijft dinsdag dat hij 15 maart niet haalt, maar dat het onderzoek er in elk geval het tweede kwartaal van dit jaar ligt.

Weekers wil dan gelijk ook zijn visie geven op bestaande studies over de koopwoningenmarkt. Daarin wordt onder meer gekeken naar de positie van de huidige woningbezitters, de positie van starters, naar wat een aanvaardbare schuldenlast is en het beslag van de renteaftrek op de algemene middelen van het Rijk.

Woningmarkt

Weekers heeft eerder al eens gezegd dat de woningmarkt op slot zit. Hij was positief over voorstellen van het CDA om het aflossen van de hypotheekschuld fiscaal meer te stimuleren.

De hypotheekrenteaftrek was tot voor kort taboe als gespreksonderwerp tussen de VVD, CDA en PVV. Maar in de onderhandelingen over nieuwe miljardenbezuinigingen die die partijen in het Catshuis voeren, bestaan geen heilige huisjes meer en kan ook over de renteaftrek worden gesproken.