AMSTERDAM - Het aantal faillissementen is net als in januari ook in februari op jaarbasis toegenomen. Vooral in de transportsector gingen veel meer bedrijven over de kop, constateert faillissementsdossier.nl dinsdag uit de maandcijfers.

In februari nam het aantal faillissementen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder met zeventien procent toe. In januari was de groei met veertig procent wel flink hoger. In totaal gingen in de eerste twee maanden van het jaar 2088 bedrijven failliet.

In de transportsector steeg het aantal bedrijven dat het bijltje er bij neer moest leggen met maar liefst zeventig procent tot 122. Het ging hierbij vooral om kleine koeriersbedrijven.

Een woordvoerder van branchevereniging Transport en Logistiek Nederland zoekt de verklaring in de groei van het online winkelen, waardoor er veel werk is voor pakketdiensten.

Diploma

"Iedere autobezitter die niet meer dan 500 kilogram vervoert, kan zonder diploma of kennis zo'n bedrijfje starten", zegt de woordvoerder. Als het economisch slecht gaat, is een dergelijk bedrijfje nog interessanter. "Hierdoor is de markt in korte tijd verzadigd geraakt. De eerste bedrijven vallen door de mand."

De gestegen interesse in online winkelen eist ook onder fysieke winkels zijn tol. In de eerste twee maanden van 2012 steeg het aantal faillissementen met veertig procent. Lichtpuntje wat betreft het aantal faillissementen vormt de horecasector. Hier daalden het aantal faillissement met een kwart.