WASHINGTON - De Europese Unie, Japan en de Verenigde Staten ondernemen actie tegen beperking van de export van zeldzame grondstoffen door China. 

Ze dienen een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), meldden bronnen rond de Amerikaanse regering dinsdag.

China beperkt de export van zeldzame aardmetalen, die veel worden gebruikt in elektronica, elektrische auto's en zonnecellen.

De Chinese overheid wil onder meer voorkomen dat de voorraad te snel opraakt. Aangezien het leeuwendeel van deze metalen uit Chinese bodem komt, is de prijs ervan de afgelopen jaren flink gestegen.

De Amerikaanse president Barack Obama zou dinsdag met een verklaring over de klacht bij de WTO naar buiten komen. Eerder bestempelde de WTO de exportbeperkingen door China op bepaalde grondstoffen al als illegaal.

Zink

China is de belangrijkste producent van 17 zeldzame aardmetalen, zoals zink en magnesium, met een marktaandeel van 97 procent. De Chinese regering liet dinsdag weten in haar recht te staan met de exportbeperking.

Volgens China voldoet de beperking aan de regels van de WTO. De overheid rechtvaardigt de exportquota door te wijzen op de milieuvervuiling die de grootschalige winning van de metalen veroorzaakt.

De EU en de VS denken echter dat China de exportquota heeft ingesteld om de eigen industrie aan goedkope grondstoffen te helpen.