AMSTERDAM – De Britse minister van Financiën George Osborne heeft plannen om de belasting voor bedrijven verder te verlagen.

Dat zeggen regeringsbronnen dit weekeinde tegen de Sunday Times. Ondanks politieke druk om populistische belastingmaatregelen aan te kondigen, zal Osborne in zijn speech op 21 maart prioriteit geven aan het bedrijfsleven.

Osborne zou het belastingtarief voor bedrijven de komende jaren omlaag willen schroeven naar 20 procent. Toen hij aantrad lag het tarief voor bedrijven nog op 28 procent. Het huidige tarief is 25 procent en dat zal tijdens deze regeringsperiode afnemen tot 23 procent.

Ter vergelijking: in de Verenigde Staten bedraagt het basistarief 35 procent en in Frankrijk 33,3 procent. In Duitsland ligt het tarief weliswaar op 15 procent, maar samen met verscheidene sociale heffingen komt het percentage boven de 30 procent uit.

Krediet

Andere bedrijfsvriendelijke maatregelen die Osborne overweegt, hebben betrekking op de infrastructuur en kredietverlening. Het moet voor kleine en middelgrote bedrijven binnen die plannen makkelijker en goedkoper worden om leningen te krijgen.