ATHENE - Dertig private partijen zijn akkoord gegaan met de schuldenruil die deel uitmaakt van het tweede steunpakket voor Griekenland. Dat maakte de internationale bankenorganisatie Institute of International Finance (IIF) woensdag bekend.

Het dertigtal vertegenwoordigt volgens het IIF 39,3 procent ofwel 81 miljard euro van het totaal van 206 miljard euro aan schulden dat voor de ruil in aanmerking komt.

De nieuwe deelnemers brengen Griekenland dichter bij de 66,7 procent die nodig is om de deal gegarandeerd te laten slagen. Als dat percentage wordt gehaald, kan Griekenland namelijk de andere schuldeisers dwingen de overeenkomst ook te slikken. Investeerders hebben nog tot donderdagavond 21.00 uur om zich aan te melden.

Maandag meldde het IIF nog dat 12 partijen akkoord waren gegaan met de ruil. Het ging toen onder meer om de banken, verzekeraars en fondsbeheerders Allianz, Axa, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, ING, Greylock Capital Management, Intesa Sanpaolo en National Bank of Greece.

De instellingen krijgen nieuwe obligaties die de helft waard zijn. Omdat ook de looptijd wordt verlengd en de rente is verlaagd, betekent de door het IIF afgesproken deal een kwijtschelding van ruim zeventig procent van de schulden.

Het slagen van de obligatieruil is een belangrijke voorwaarde voor het vrijgeven van het tweede steunpakket van 130 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Dat geld is nodig om een bankroet later deze maand, als Griekenland ruim veertien miljard euro aan leningen moet afbetalen, te voorkomen.