AMSTERDAM – Vlaamse ondernemers zijn nog nooit zo pessimistisch geweest. De vertrouwensindex van ondernemersorganisatie Unizo heeft een historisch dieptepunt bereikt, zo melden Belgische media woensdag.

De index is in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald naar 96,2 punten, de vierde daling op rij. Een stand boven de 100 punten betekent dat de ondernemers vertrouwen hebben in een groeiende economie.

Karel van Eetvelt, topman bij Unizo, verklaart dat hij dit nog nooit heeft meegemaakt in de twintig jaar dat hij aan het roer staat bij de ondernemersorganisatie. Volgens Van Eetvelt is het niet moeilijk zoeken naar een verklaring.

Economische ontwikkelingen

De economische ontwikkelingen vallen tegen. Als gevolg had 40 procent van de zelfstandigen minder werk dit kwartaal. Een derde van de Vlaamse ondernemers verwacht ook volgend kwartaal minder opdrachten te hebben.

Verder zijn ondernemers bang voor inflatie door stijgende loonkosten en een stijgende olieprijs. Ook de politieke ontwikkelingen doen een duit in het zakje. De Belgische regering moet een begrotingsgat van 2 miljard euro dichten en ondernemers vrezen een verhoging van de belastingen.

Ook Nederlandse ondernemers verwachten een omzetdaling. Vooral zelfstandigen in de bouwsector en de horeca zijn erg pessimistisch, zo bleek vorige maand uit een onderzoek van Nederlandse ondernemersorganisaties.