AMSTERDAM - De bouwsector heeft door een daling van de werkvoorraad in januari weer minder werk. Dat blijkt uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Voor de hele bouwsector daalde de werkvoorraad met twee tiende maand ten opzichte van een maand eerder naar zes maanden. Vooral in de woningbouw en in de grond- en waterbouw daalde de orderportefeuille.

Bij het huidige werk ondervond driekwart van de bedrijven problemen in januari, blijkt uit het onderzoek. Gebrek aan orders is hiervan de belangrijkste oorzaak, gevolgd door het koude weer in de wintermaand.

Prijzen

Tachtig procent van de bouwbedrijven verwacht dat de prijzen komende tijd gelijk blijven, een tiende verwacht een daling. Werkgevers in de woning- en utiliteitsbouw zijn het somberst over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de bouwsector. Ruim een derde verwacht in te moeten krimpen.

Het EIB onderzoekt de bouwsector in opdracht van de Europese Commissie. Aan de meting deden vierhonderd hoofdaannemers mee met meer dan tien personeelsleden.