AMSTERDAM – Vrijdag 9 maart opent de nieuwste Nederlandse vestiging van Starbucks aan het Rembrandtplein in Amsterdam. De vestiging is niet alleen de eerste conceptwinkel, maar tevens de grootste vestiging in Europa.

De winkel, met een oppervlakte van 430 vierkante meter, is gelegen in het gewelf van de Amsterdamsche Bank.

De conceptwinkel, getiteld The Bank, is ontworpen als theaterruimte. De verschillende niveaus kunnen dienen als podia voor lokale bands, lezingen en andere culturele activiteiten. De koffiebar is zeventien meter lang.

Koffiehandelaren

De designafdeling heeft zich laten inspireren door zeventiende-eeuwse Nederlandse handelaren die koffie over de hele wereld verspreiden. Dat komt onder andere terug in een enorme muurschildering.

The Bank krijgt in Europa de primeur van een nieuw koffiebrouwsysteem en een nieuwe lijn koffiebonen. Tevens zullen barista’s zelf koekjes en dergelijke gaan bakken. Een tweet meldt wanneer de koekjes vers uit de oven komen. Bij succes wordt het concept uitgerold naar andere Europese vestigingen.

Amsterdam

Rich Nelsen, directeur Starbucks Europa, Midden-Oosten en Afrika, vertelde in september tegen NUzakelijk dat de focus in Nederland op Amsterdam ligt.

De vestiging aan Rembrandtplein is de derde eigen winkel van Starbucks in Nederland. In 2011 openden vestigingen in de Leidsestraat en de Beethovenstraat.

De overige Starbucks-winkels in Nederland zijn franchisevestigingen van HMS Host en Servex.