AMSTERDAM - Ondanks de crisis blijft de wereldwijde markt voor microfinanciering dit jaar naar verwachting met 4 procent groeien tot 80 miljard dollar (61 miljard euro).

Nederlanders en Nederlandse bedrijven spelen een belangrijke rol in de sector en hebben een aandeel in de sector van ruim 8 procent.

Dat blijkt uit het rapport (pdf) 'A Billion to Gain' van het ING Economisch Bureau, dat dinsdag werd uitgereikt aan prinses Máxima in Amsterdam. De prinses zet zich al jaren in voor microfinanciering.

Groei

De wereldwijde groei in de sector is de afgelopen jaren flink afgenomen. Vorig jaar groeide de markt voor grensoverschrijdende microfinanciering met 5 procent, ten opzichte van een groei van 50 procent in 2007, vlak nadat Mohammad Yunus van de Grameen Bank de Nobelprijs voor de Vrede had ontvangen.

Behalve van de financiële crisis, heeft de sector ook te lijden van negatieve verhalen zoals over excessief hoge rentes en het grote aantal zelfmoorden in India als gevolg van de hoge schulden.

Vraag

''De markt wordt nog te veel bepaald door de verstrekkers van krediet, aangezien de vraag bijna oneindig is. We moeten ervoor zorgen dat mensen die het geld lenen net zo belangrijk zijn als de verstrekkers'', zei Vijay Mahajan van microfinancieringsorganisatie Basix.

Ook benadrukte hij het belang van de uitbreiding naar meer financiële producten dan alleen het verstrekken van krediet. Zo hebben veel klanten nog geen bankrekening, waardoor bijvoorbeeld export en overheidssubsidies vergemakkelijkt zou worden.

Spaargeld

''Met overheidsbudgetten die onder druk staan, moet er meer nadruk worden gelegd op het mobiliseren van spaargeld van de lokale markt om de vele honderden miljoenen mensen te bereiken die nu financieel buitengesloten worden'', zei hoofdeconoom Mark Cliffe van ING.

''We moeten slimmer worden met beperkte middelen.'' Volgens het rapport hebben 2,7 miljard mensen wereldwijd nog geen toegang tot financiële dienstverlening.

Het rapport maakt de bijdrage van Nederlandse investeerders in microfinanciering inzichtelijk. Nederlandse leden va het Nederlands Platform voor Microfinanciering (NPM) richten hun aandacht volgens de onderzoekers relatief sterk op arme landen. Ze steken verder relatief veel geld in Zuid-Amerikaanse landen en weinig in Afrikaanse landen.

Microfinanciering bereikt wereldwijd 190 miljoen mensen. ING startte hiermee in 2004 en bedient nu 400.000 mensen.