AMSTERDAM – Ondernemers in Leiden zijn het meest tevreden over het lokale vestigingsklimaat. Ook de regio's Almere-Lelystad en Enschede gooien hoge ogen, zo blijkt dinsdag uit onderzoek van Deloitte.

Den Bosch scoort het laagste van de onderzochte gebieden. Van de vier grote steden is Utrecht de enige die een hoge waardering krijgt. De accountantsorganisatie deed onderzoek naar het vestigingsklimaat in 17 Nederlandse regio’s.

Deelnemers werd gevraagd vijf thema’s te beoordelen: de beschikbaarheid van personeel, de bereikbaarheid, het aanbod van werklocaties, 'quality of life' en de kwaliteit van gemeentelijke dienstverlening.

Bereikbaarheid

Leiden scoort op alle vijf de thema’s hoog, hoewel bereikbaarheid een knelpunt is. Opmerkelijk is dat Rotterdam op alle punten ondergemiddeld scoort. “Rotterdam kampt met een mismatch tussen vraag en aanbod voor hoger opgeleid personeel”, aldus Deloitte.

Gemiddeld is 44 procent van de ondernemers te spreken over de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel. Vooral ondervraagden in de regio’s Groningen-Assen, Leiden, Utrecht en Enschede zijn hier tevreden over.

Fysieke bereikbaarheid is in veel stedelijke regio’s een probleem, maar vooral in de vier grote steden. Amersfoort wordt op dit punt het meest gewaardeerd.

Werklocaties

Van de Nederlandse ondernemers laat 30 procent weten tevreden te zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van werklocaties. Aan de andere kant is 33 procent hierover ontevreden tot zeer ontevreden.

Gemiddeld wordt een 7,47 gegeven als rapportcijfer aan de kwaliteit van de woon- en werkomgeving. De Drechtsteden, waaronder Dordrecht en Papendrecht, worden het laagst gewaardeerd, terwijl Apeldoorn het hoogste cijfer krijgt.

Ondernemers zijn over het algemeen het minst positief gestemd over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening. Groningen-Assen krijgt hier het hoogste rapportcijfer.