HOUTEN - Telecombedrijven hebben de omzet uit mobiele telefonie in Nederland vorig jaar met bijna 4 procent zien dalen. Dat meldde onderzoeksbureau Telecompaper maandag.

De totale omzet uit mobiele telecomdiensten kwam in 2011 uit op 6,07 miljard euro. Dat is 3,8 procent minder dan in 2010. In dat jaar namen de opbrengsten uit mobiele telefonie met 0,4 procent af.

De dalende opbrengsten komen door nieuwe regels op het gebied van tarieven, concurrentie en de moeilijke economische omstandigheden, aldus de onderzoekers. Daarnaast bracht sms-verkeer minder op, door het groeiende gebruik van mobiele internetdiensten zoals WhatsApp.

Opbrengsten

Telecompaper verwacht dat de opbrengsten dit jaar met 0,5 tot 1 procent dalen, tot ongeveer 6 miljard euro. Voor de periode tot en met 2016 wordt een licht herstel tot ongeveer 6,3 miljard euro voorzien.

Telecombedrijven hebben de komende jaren te maken met lagere inkomsten uit internationaal belverkeer, aangescherpte regels voor contractbeëindiging en de verdere toename van het gebruik van mobiel internet. Zij zullen hun tarieven verder aanpassen aan de afname van het aantal telefoongesprekken en verzonden sms'jes, voorspelde hoofdonderzoeker Alejandra van de Roer.

Vodafone

Afgelopen jaar boekte alleen Vodafone in Nederland een hogere omzet dan in 2010 (plus 1,3 procent). Bij T-Mobile daalde de omzet met bijna 3 procent. KPN zag ruim 7 procent van de mobiele opbrengsten verdampen.

KPN was vorig jaar opnieuw marktleider in Nederland, met 47 procent van de mobiele markt. Vodafone bediende 28 procent van de Nederlandse gebruikers van een mobiele telefoon. T-Mobile had vorig jaar een kwart van de markt in handen.