AMSTERDAM – De Amerikaanse mobiele betalingsdienst Square brengt een iPad-applicatie op de markt die de fysieke kassa moet vervangen.

De applicatie, 'Register', maakt het mogelijk voor zowel kleine als grote retailers eenvoudig creditcardbetalingen te ontvangen. Via de app kunnen retailers hun virtuele kassa bijhouden en wijzigingen doorvoeren, alsof ze de kassalade weer openen na een transactie. De app kan ook draadloos bonnetjes printen en aankopen per persoon opslaan.

Square is al sinds 2009 actief en koppelt een 'point of sale' (POS) aan mobiele apparaten door middel van een app en een stukje hardware, waar consumenten hun creditcard langs kunnen halen.

Analytics

Register maakt daarnaast de kassa 'slimmer': retailers kunnen betalingen door middel van real time analytics volgen. De applicatie houdt daarnaast betalingen per maand, dag, of per bepaalde tijd van de dag bij.

Square maakte ook bekend dat de dienst nu elf miljoen dollar per dag aan mobiele betalingen afhandelt. De dienst is voorlopig nog alleen in de Verenigde Staten beschikbaar.

Het Nederlandse Sweebr lanceerde onlangs ook een virtuele kassa, maar het bedrijf maakt software en richt zich niet, zoals Square, op de toevoeging van hardware.