AMSTERDAM - Pessimisten hebben tot nu toe ongelijk gekregen in 2012. De rally die in de laatste maanden van 2011 begon, zette ook dit jaar door.

De AEX noteert inmiddels ruim 10 punten hoger dan aan het begin van 2012 en de Amerikaanse Dow Jonesindex sloot vorige week boven de 13.000 punten, een niveau dat sinds 2008 nog niet was bereikt. Met name Amerikaanse analisten verwachten dat het optimisme voorlopig aanhoudt.

Met aanhoudend positieve cijfers over de Amerikaanse economie en een akkoord over een nieuw steunpakket aan Griekenland lijkt de weg open naar verder stijgende koersen. Alleen de hoge olieprijs, onder meer als gevolg van onzekerheid over aanvoer vanuit het Midden-Oosten, zou roet in het eten kunnen gooien.

"Een plotselinge verdere verstoring van de olieleveranties kan de zaken in één klap veranderen'', aldus een analist. Een nog hogere olieprijs is slecht voor de consumentenuitgaven en zou de problemen voor de eurozone, waar veel landen in een recessie dreigen te geraken, nog vergroten.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten worden vooralsnog de overwegend positieve resultaten waarmee bedrijven tot nu toe zijn gekomen, ondersteund door solide cijfers over de economie. Komende vrijdag wordt het cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt in februari bekendgemaakt.

De verwachting is dat er voor de derde maand op rij flink wat banen bij zijn gekomen, hoewel er wel een lichte daling van de banengroei merkbaar zou kunnen zijn.

In de eurozone wordt onder meer uitgekeken naar het maandelijkse rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De verwachting is dat bankpresident Mario Draghi de rente gelijk houdt, evenals in januari.

Resultaten

Op de Amsterdamse aandelenbeurzen krijgen beleggers nog de resultaten van een kleine tien bedrijven te verwerken. Dinsdag komt ASM International met cijfers, donderdag zijn Air France-KLM, BAM, DeltaLloyd en VastNed Retail aan de beurt. Vrijdag volgen nog eens BallastNedam Fugro en Grontmij.