Wij freelancers zijn eraan gewend dat ons loon pieken en dalen kent. De ene maand hengelen we misschien 4000 euro binnen terwijl we ons de maand erop met 600 euro moeten bedruipen. De natuurlijke flow van opdrachten brengt zowel jubelstemmingen als angstmomenten met zich mee.

door André Gussekloo

Voor steeds meer zelfstandigen is het de laatste jaren echter huilen met de pet op. Wanneer je eindelijk weer eens een vette maand meemaakt, word je even later met de neus op de economische feiten gedrukt. Laten we eerlijk zijn: we moeten de laatste tijd keihard aan de bak om klanten te werven. Klanten die er eigenlijk niet blijken te zijn.

Maar het kan ook anders. In plaats van proberen je inkomsten te verhogen, kun je ook je uitgaven verlagen. Een simpele maar tegelijkertijd uitdagende manier is om van locatie te veranderen. Want waarom zou je in het dure Nederland moeten blijven? Waarom zou je niet voor korte of langere tijd naar een goedkoper land verhuizen? Er zijn genoeg plekken op deze aardkloot waar je voor minder dan € 500 als een koning leeft. Je werk –en dus ook die schamele inkomsten– neem je natuurlijk mee.

Van de nood een deugd maken

Je zult niet de eerste zijn die zijn biezen pakt. Duizenden, misschien wel tienduizenden, hebben van de nood een deugd gemaakt. Zij doen hun werk, gewoon voor Nederlandse klanten, vanuit een land waar het levensonderhoud stukken voordeliger is. Zo sprak ik het afgelopen jaar met een tekstschrijver die vanuit Cambodja werkt, een telemarketeer die vanuit Brazilië klanten werft en twee Vlaamse dames die freelancend de wereld rondtrokken om met extra spaargeld op hun rekening weer terug te keren.

De zogeheten digitale nomaden hebben aan een laptop en een internetverbinding genoeg om hun werk te kunnen doen. Dankzij e-mail en Skype kunnen ze, wanneer nodig, toch bij hun klanten zijn. Op die manier blijven ze euro’s verdienen, terwijl ze bahts, peso’s of roepia’s uitgeven.

Je uitgaven beperken

Als ondernemer is het goed om jezelf de vraag te stellen: moet ik nu echt op deze plek werken? Toen je voor het ondernemerschap koos, had je jouw vrijheid hoog in het vaandel staan. En staat plaatsgebonden werken daar niet lijnrecht tegenover? Tijden van economische tegenspoed vragen om creativiteit, om een verandering van richting. Dit is het moment.

André Gussekloo is tekstschrijver en woont op de Canarische Eilanden. In zijn e-book onthult hij hoe jij óók vanuit het buitenland kunt werken.