AMSTERDAM - Een wetswijziging lijkt het einde te betekenen voor een traditioneel Japans avondje uit. Japanse poezencafés zijn vanaf 1 juni gedwongen om na acht uur 's avonds de deur te sluiten.

In de poezencafés komen Japanners om te ontspannen na na het werk. Ze kunnen er voor ongeveer 1000 yen, ruim 9 euro, een uur lang de stress van de lange werkdag van zich af knuffelen.

De cafés zijn populair omdat veel Japanners in eigen appartementen geen poezen mogen houden.

"De wetswijziging bepaalt dat we open mogen zijn van acht uur 's ochtends tot acht uur 's avonds. Na acht uur moeten we de katten naar achteren brengen, uit het zicht van de klanten, en sluiten", zegt Hiromi Kawase, eigenaar van een poezencafé in Tokyo, tegen Reuters.

24 uur

Veel van deze cafés zijn 24 uur per dag open. De dieren worden er vaak onder slechte omstandigheden gehouden en de Japanse regering probeert juist daaraan iets te doen.

Desondanks ziet Kawase niets in de plannen. "Iedereen weet dat katten 's avonds pas echt gelukkig zijn, met hun grote, schattige ogen. Daarom begrijp ik niet waarom de politici dat over het hoofd zien. Het is echt vreemd."

Schande

Ayumi Sekigushi komt vaak om acht uur bij Kawase op bezoek. "Het is een geweldige plek, de stress van het werk verdwijnt er", zegt Sekigushi, 23. "Als deze wet doorgaat, zal dit pleziertje verdwijnen. Het is een echte schande."