AMSTERDAM - De sanering van de Nederlandse overheidsfinanciën kan niet worden uitgesteld. "De verleiding om niet in te grijpen moet worden weerstaan'', aldus De Nederlandsche Bank (DNB).

Dat stelde de centrale bank vrijdag op zijn website. DNB waarschuwt dat als Nederland zelf geen actie onderneemt, de financiële markten maatregelen zullen afdwingen door hogere rentes te vragen op Nederlandse staatsleningen.

DNB ziet de oplopende staatsschuld als een onbetaalde rekening van de schuldencrisis die niet langer kan worden doorgeschoven. Zonder nieuw beleid loopt de schuld volgens de centrale bank op tot ruim 90 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Bezuinigingen

Bezuinigingen drukken de economische groei op de korte termijn, maar volgens DNB is dat effect voor Nederland waarschijnlijk beperkt. Daarnaast verwacht de bank dat het consumentenvertrouwen herstelt als de overheidsfinanciën op orde worden gebracht.

Een opleving van het vertrouwen zou de lagere bestedingen door de bezuinigingen kunnen compenseren.

Effecten hervormingen

Economen dringen vooral aan op hervormingen die de Nederlandse economie sterker maken, in plaat van bezuinigingen. Volgens DNB mogen van die hervormingen op korte termijn echter "geen spectaculaire effecten'' worden verwacht.

Om de ongunstige ontwikkeling van de staatsschuld te bestrijden zijn bezuinigingen onvermijdelijk, aldus de centrale bank.