BRUSSEL - Spanje wil zijn begrotingstekort dit jaar terugdringen tot 5,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat liet de Spaanse premier Mariano Rajoy vrijdag weten, na afloop van EU-beraad.

Eerder ging Spanje nog uit van een tekort van 4,4 procent over 2012. Die voorspelling was echter gebaseerd op een economische groei van ruim 2 procent dit jaar. Inmiddels rekent de Spaanse regering op een krimp met 1,7 procent.

In de afgelopen weken werd al duidelijk dat de nieuwe regering van Rajoy zou aansturen op een minder drastische verkleining van het tekort in 2012. Vorig jaar kwam het tekort met 8,5 procent al aanzienlijk hoger uit dan verwacht.

Dieper snijden

De Spaanse regering heeft al voor miljarden euro's aan bezuinigingen aangekondigd om de eigen financiën weer op orde te krijgen. Om het oorspronkelijke doel van 4,4 procent te halen, zou echter nog dieper moeten worden gesneden. De regering vreest dat de economie daardoor nog verder terugvalt en dat de werkloosheid, die nu al ruim 23 procent bedraagt, verder oploopt.

Europees president Herman Van Rompuy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel lieten vrijdag weten dat Spanje en de andere eurolanden niet mogen reken op coulance van Brussel. De Europese begrotingsregels schrijven voor dat het overheidstekort maximaal 3 procent van het bbp mag bedragen.