BRUSSEL - Landen als Nederland moeten zich aan de begrotingsregels houden. Zij moeten op een geloofwaardige manier hun doelstellingen behouden, anders zullen de financiële markten dat afstraffen.

Dat stelde Europees president Herman Van Rompuy vrijdag na de tweedaagse Europese top in Brussel. Hij reageerde op een vraag over de jongste ''dramatische cijfers'' uit Nederland en Spanje over oplopende begrotingscijfers.

Van Rompuy benadrukte echter dat de situatie in Spanje niet is te vergelijken met die in Nederland en België. Maar deze staten ''moeten hun begroting op spoor houden''.

Nieuw verdrag

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel liet zich kritisch uit over Nederland. De komende twee jaar moet het eerder vrijdag ondertekende begrotingsverdrag, dat voorziet in strengere begrotingsdiscipline, zich bewijzen. Op een versoepeling van de begrotingsregels moeten landen als Nederland en Spanje niet rekenen.

Premier Mark Rutte zei dat Nederland zich aan de afspraken zal moeten houden, maar hij wees er wel op dat er ruimte zit in de Europese begrotingsregels. Het is aan de Europese Commissie om te bepalen of Nederland zich aan de afspraken van Europa houdt.

De Jager

Nederland moet en zal zich gewoon houden aan de Europese begrotingsregels. Dat is ''een absolute vereiste’’, zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) vrijdag.

De Jager zei er wel bij dat de regels niet voorschrijven dat een land ''onder alle omstandigheden" aan de eis van een maximaal begrotingstekort van 3 procent moet voldoen. Maar uiteindelijk is het aan de Europese Commissie om te beoordelen of de regels gehandhaafd zijn, zei De Jager.