MANNHEIM - Een Duitse rechter heeft vrijdag twee klachten verworpen die Apple en Samsung tegen elkaar hadden ingediend wegens schending van patenten.

De twee rivalen op het gebied van mobiele telefoons en tabletcomputers zijn al geruime tijd verwikkeld in een bittere juridische strijd.

In dit geval ging het om een patent van Apple op de manier waarop telefoons met een aanraakscherm worden ontgrendeld. Samsung zou die methode van de iPhone hebben gekopieerd, maar de rechter besloot dat de technologie bij de Koreaanse fabrikant toch net iets anders werkt.

Samsung had op zijn beurt geklaagd dat Apple patenten op het gebied van mobiele gegevensoverdracht (UMTS) zou hebben geschonden. Ook die klacht verwees de rechter in Mannheim evenwel naar de prullenmand, tot ongenoegen van Samsung dat in beroep gaat.

Inmiddels heeft Apple het in Duitsland ook aan de stok met Motorola, dat vorig jaar in handen kwam van Google. In die strijd boekte het deze week enige vooruitgang. Klachten die Motorola had ingediend, werden verworpen en zelf kreeg Apple voor elkaar dat Motorola apparaten moet aanpassen.

Lees meer over de juridische strijd tussen Samsung en Apple