AMSTERDAM – De sociale game-ontwikkelaar Zynga lanceert deze maand een eigen platform waar mensen voor het eerst buiten Facebook om spellen kunnen spelen.

Dat maakt Zynga bekend in een persbericht.

De stap betekent niet dat Zynga en Facebook uit elkaar gaan. Spelers moeten nog steeds inloggen en betalen via het sociale netwerk, maar verder zie je niets van Facebook. “We willen met ons platform een betere spelervaring bieden waarbij spelers minder afgeleid worden door niet-gamerelateerde berichten”, legt John Schappert van Zynga uit. “Het moet een aparte plek zijn waar mensen komen om te gamen.”

Op Zynga.com kunnen binnenkort de games van het bedrijf zelf gespeeld worden, maar er wordt tevens een platform voor andere spelontwikkelaars geboden. Of deze ontwikkelaars net als Zynga 30 procent van de inkomsten, die met de verkoop van virtuele goederen wordt opgehaald, moeten afdragen aan Facebook is nog onduidelijk.

Zynga is de grootste aanbieder van sociale games. Op Facebook is het bedrijf goed voor 240 miljoen actieve gebruikers. In december ging het bedrijf naar de beurs en haalde daarmee 1 miljard dollar op. Toch leed Zynga in het vierde kwartaal van 2011 een verlies van ruim 435 miljoen dollar.