Stijgend kwik, ontluikende sneeuwklokjes, zonnestralen die steeds meer terrein winnen in de woonkamer. Het is nog niet officieel, maar de lente kondigt zich aan! Voor mij altijd gepaard gaande met kriebels van binnen en de neiging om een radslag op straat te willen maken.

Door Marleen Holtkamp

Voorjaarsschoonmaak en terrasjes met mooie mannen lonken, maar ook mijn ondernemersgeest begint weer op volle toeren te draaien. Was de winter een periode van bestendiging en overleven, de aankomende lente biedt weer uitdaging en perspectieven.

Sommige mensen worden ondernemer omdat ze een beroep uit willen oefenen en dit niet in loondienst kunnen of willen doen. Ik ben ondernemer geworden omdat ik het ondernemen zelf geweldig vindt. En daarnaast gelukkig ook nog goed ben in het vak dat ik binnen mijn onderneming uitvoer. Maar mijn beroep is dus niet alleen werkplektrainer of professional organizer, mijn beroep is vooral ook ondernemer.

Groei

En nu alles weer begint te kriebelen, is het tijd voor nieuwe ideeën om mijn bedrijf verder te laten groeien. Groeien in omzet, maar ook in kwaliteit en naamsbekendheid. Nu zijn er vier manieren om je onderneming uit te breiden.

Je kunt bij bestaande klanten meer business genereren voor bestaande producten, maar natuurlijk ook bij nieuwe klanten. Daarnaast kun je ook met nieuwe producten meer business genereren en dit kan wederom zowel bij bestaande klanten als bij nieuwe.

IJsjes

Een voorbeeld. De ijscoman die zomers rondom de Maarsseveense plassen rijdt, zou kortingsbonnen voor een tweede ijsje uit kunnen delen, waardoor zijn bestaande klanten twee, in plaats van één ijsje(s) per dag gaan kopen.

Of hij zou zijn werkgebied kunnen uitbreiden met een woonwijk of bedrijventerrein in de buurt, waardoor hij nieuwe klanten vindt om zijn ijsjes af te nemen.

Hij kan er echter ook voor kiezen om naast ijs ook frisdrank en flesjes wijn te gaan verkopen die zijn bestaande klanten misschien ook wel af willen nemen. Of hij kiest ervoor om op de maandag en dinsdag waarop hij relatief weinig omzet maakt, maaltijden te bezorgen bij een seniorenflat.

Gevaar van lente

Terug naar mijzelf. Het gevaar van de lente in mijn ondernemersgeest is dat er op alle terreinen opeens allerlei nieuwe ideeën ontstaan, die ik het liefst vol enthousiasme allemaal uit zou gaan voeren. Er zijn zoveel leuke dingen met potentie te verzinnen! Helaas ontbreekt de tijd om dit ook effectief te doen.

En, heel eerlijk gezegd, een aantal ideeën komt een eerste kritische beoordelingsronde niet door. Maar er zijn enkele ideeën bij die mij m’n schouders doen rechten, een grote glimlach op mijn gezicht toveren en mijn energiepeil met grote snelheid doen stijgen.

De keuzes zijn inmiddels gemaakt en de gereedschappen uit de kast. Er wordt gezaagd, geschuurd en gebouwd. Nog even en dan krijgen mijn nieuwe ideeën hun plek tussen de krokussen.

Marleen Holtkamp is eigenaar van Montas ordening en coaching, gespecialiseerd in werkplektraining en professional organizing. Montas coacht bedrijven en particulieren naar een gestructureerde en overzichtelijke werk- en leefomgeving. Volg Marleen ook op Twitter.