AMSTERDAM – Computerchipmaker Intel opent een fonds van 100 miljoen dollar voor bedrijven die technologie ontwikkelen voor auto's en navigatiesystemen.

Met deze stap wil Intel verzekeren dat autofabrikanten in de toekomst hun computerchips gaan gebruiken.

“De auto is het ultieme mobiele apparaat”, zegt Staci Palmer van Intel's automotive-divisie in een interview met de Financial Times. “In 2014 behoren auto's tot de snelstgroeiende markt op het gebied van internet- en netwerkmogelijkheden, daar willen we op tijd bij zijn.”

Intel heeft al de samenwerking met Hyundai, Toyota, BMW, KIA en verscheidene Chinese autofabrikanten aangekondigd. Zij zullen nieuwe technologieën testen in hun wagens.

Met het fonds gaat Intel de komende vijf jaar investeren in hardware, software en diensten voor meer mobiele auto's. Onder andere ontwikkelingen op het gebied van spraakbesturing, rij-assistentie en navigatie krijgen een stimulans.

De afgelopen twintig jaar investeerde Intel ruim 10,5 miljard dollar in 1218 bedrijven uit verschillende markten. Alleen al het afgelopen jaar werd al 526 miljoen dollar in 158 bedrijven gestoken.