WASHINGTON - De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 3 procent gegroeid op jaarbasis. Dat blijkt uit definitieve cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel die woensdag naar buiten werden gebracht.

In een eerdere raming werd nog een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten gemeld van 2,8 procent. In het derde kwartaal van 2011 groeide 's werelds grootste economie met 1,8 procent.

De sterkere groei was te danken aan iets hogere consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen.

Ben Bernanke, voorzitter van de de Federal Reserve vindt de werkloosheid onaanvaardbaar hoog. Volgens Bernanke blijft het groeitempo van de Amerikaanse economie dit jaar in de buurt van dat in de tweede helft van 2011. De werkloosheid loopt terug, maar voor blijvend herstel op de arbeidsmarkt is een stabielere groei van vraag en productie nodig, aldus de Fed-voorman.

Inflatie

De Amerikaanse werkloosheid is de laatste maanden flink afgenomen, van 9,1 procent in augustus tot 8,3 procent in januari. Dat is het laagste niveau in 3 jaar tijd. De snelle daling heeft ook veel economen verrast, zeker omdat die niet gepaard ging met een sterke economische groei.

Bernanke waarschuwde verder dat de recente stijging van de olieprijs, te wijten aan politieke spanningen in het Midden-Oosten, tijdelijk de inflatie kan opvoeren. Dat gaat ten koste van de koopkracht van consumenten, en daarmee mogelijk ook van het economisch herstel.