FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) verstrekt in totaal 529,5 miljard euro aan goedkope leningen aan ongeveer 800 banken. Dat maakte de ECB woensdag bekend. Economen rekenden gemiddeld op een bedrag rond de 500 miljard euro.

De leningen met een lage rente hebben een looptijd van 3 jaar. De ECB stelde ze beschikbaar om banken in staat te stellen hun balans te versterken zodat zij hun kredietverlening op peil kunnen houden.

Aan een vergelijkbare operatie in december deden ruim 500 banken mee voor een totaalbedrag van 489 miljard euro. Net als in december zullen de deelnemende banken naar verwachting een deel van het geleende geld gebruiken om aflopende schulden af te dekken.

Draghi

ECB-topman Mario Draghi heeft hen echter met klem opgeroepen om ook vooral ruimhartiger geld uit te lenen aan zowel bedrijven als consumenten, zodat de Europese economie een impuls krijgt. Ook hoopt de ECB dat de vraag naar met name Spaans en Italiaans staatspapier wordt gestimuleerd zodat die landen goedkoper kunnen lenen.

Uiteindelijk zal de kredietfaciliteit van de ECB volgens econoom Martin van Vliet van ING per saldo 270 miljard euro aan nieuwe liquiditeit in de markt brengen. Hij stelde in een reactie dat het geleende bedrag hoger is dan verwacht, maar niet zo hoog dat het leidt tot bezorgdheid over de gezondheid van de Europese bankensector.

Sinds het uitbreken van de eurocrisis heeft de ECB voor een bedrag van 1.018 miljard euro aan 3-jarige leningen verstrekt.

Van de Nederlandse banken had alleen SNS aangekondigd zeer waarschijnlijk gebruik te zullen maken van de goedkope kredietfaciliteit van de ECB. Een woordvoerder bevestigde woensdag dat dit ook gebeurd is, zonder een bedrag te noemen.

Bij de vorige ronde in december leende SNS 1,5 miljard euro. De overige grote banken lieten in een eerder stadium al weten het extra geld van de ECB niet nodig te hebben.