GENEVE - Europese luchtvaartmaatschappijen hebben in januari meer passagiers vervoerd, maar de groei was beduidend lager dan een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers die de internationale brancheorganisatie IATA woensdag publiceerde.

Het passagiersvervoer in Europa lag in januari 5,3 procent hoger dan een jaar eerder. In december was de toename nog 9,5 procent op jaarbasis.

Wereldwijd groeide de vraag naar vliegreizen met 5,7 procent, tegen 5,6 procent in december. De sterkste groei zat in het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. In Noord-Amerika en Afrika daalde het passagiersvervoer.

Vrachtvervoer

De daling van de vraag naar vrachtvervoer is volgens de IATA tot stilstand gekomen. Het vrachtvervoer nam met 2,5 procent af ten opzichte van de voorgaande maand, maar dat kwam doordat het Chinese nieuwjaar dit jaar in januari viel en niet in februari, zoals vorig jaar. De meeste fabrieken in China zijn dan dicht.

IATA-topman Tony Tyler toonde zich in een toelichting voorzichtig optimistisch. Het vertrouwen bij ondernemers verbetert langzaam en dat is gunstig voor het zakelijk verkeer en het vrachtvervoer. Tyler ziet twee grote bedreigingen: de Europese schuldencrisis en de stijgende brandstofprijzen. ''Beide hangen als een zwaard van Damocles boven de sector'', zei hij.