DEN HAAG - De afzetprijzen van de industrie waren in januari 5,5 procent hoger dan in dezelfde maand in 2011. In december waren de producten van de industrie 6 procent duurder dan een jaar eerder.

De laatste maanden is de toename geleidelijk minder groot geworden, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

In vrijwel alle branches van de industrie rekenden de fabrikanten meer voor hun producten dan een jaar eerder. In de aardolieverwerkende industrie bedroeg de prijsstijging 21 procent, tegen 17 procent een maand eerder.

Een vat North Sea Brent olie was in januari 19 procent duurder dan een jaar eerder en kostte gemiddeld 86 euro. Zo hoog is de prijs voor deze olie in decennia niet geweest.

Ten opzichte van december stegen de afzetprijzen in januari met 1,7 procent, de sterkste stijging in bijna een jaar. Ook hier speelde de prijsontwikkeling van ruwe aardolie een belangrijke rol. De prijzen op de buitenlandse markt stegen met 2 procent, die op de binnenlandse markt met 1,4 procent.