UTRECHT - De genationaliseerde verzekeraar ASR heeft de nettowinst vorig jaar zien dalen van 317 miljoen euro in 2010 tot 212 miljoen euro, een afname van 33 procent. Dat heeft het concern woensdag bekendgemaakt.

Ondanks de winstval wil het bedrijf 71 miljoen euro dividend uitkeren aan de Nederlandse Staat. Dat is voor het eerst sinds de nationalisatie van de voormalig Fortis-dochter sinds 2008.

De resultaten werden gedrukt door ''de negatieve impact van de turbulentie op financiële markten'', waardoor het concern minder heeft kunnen verdienen met beleggingen. Ook de impact van compensatie voor woekerpolissen drukte de winst.

''Wij hebben bij klanten met een beleggingsverzekering het compensatiebedrag over het verleden in hun polis gestort en bovendien alternatieven voor hun huidige polis geboden'', aldus ASR-topman Jos Baeten.

Compensatiebedragen

ASR, een van de grootste verzekeringsconcerns in Nederland, heeft vorig jaar ruim 900.000 klanten met beleggingsverzekeringen geïnformeerd over ''hun eventuele compensatiebedragen''. Die bedragen zijn volgens ASR inmiddels in de polissen gestort of uitbetaald. In totaal gaat het om circa 300 miljoen euro.

De bruto verzekeringspremies zijn in het afgelopen jaar met 5 procent gedaald tot 4,5 miljard euro, vooral veroorzaakt door een afname van de verkoop van koopsommen.

Levensverzekeraars kampen al tijden met toenemende concurrentie van banken en beleggingsinstellingen die bankspaarproducten aanbieden als alternatief voor levensverzekeringen. ''Ook in 2011 bleek dat de levenmarkt verder afneemt'', aldus Baeten.

Onrust

ASR waagt zich niet aan een voorspelling voor dit jaar, ''als gevolg van de aanhoudende onrust op de financiële markten''. Wel wil het bedrijf de kosten verder terugbrengen. Vorig jaar daalde het aantal medewerkers met 6 procent tot 4631. Het is de bedoeling dat de personeelskosten dit jaar verder afnemen.

ASR is sinds oktober 2008 in handen van de Nederlandse Staat. Op termijn wordt het bedrijf mogelijk naar de beurs gebracht, maar wanneer is onbekend. ''Daar is geen zinnige voorspelling over te doen. Ik verwacht niet dat het dit jaar gaat gebeuren'', aldus Baeten.