China kwam de afgelopen tijd een aantal keren in het nieuws. Zoals gebruikelijk op negatieve wijze.

Door Nuhi Bunyak

Een van de redenen waarom ik voor NUzakelijk.nl schrijf is dat ik graag een wat genuanceerder geluid over China wil laten horen dan men uit de 'main stream media' normaliter op kan pikken. Ik wind mij soms behoorlijk op over de onzin – meestal ongenuanceerde en slecht geïnformeerde onzin – die over China te lezen is, ook in gerespecteerde media.

De verhalen komen tot ons via correspondenten in ivoren torens in Beijing en Shanghai, temidden van de 'Big City Job expats' zoals ik ze noem – bankiers, diplomaten, managers van dit of dat – die 'heel China doen'.

Maar die alleen even naar Xinjiang vliegen wanneer er relletjes uitbreken. Of naar Shenzhen, wanneer de Amerikaanse propaganda-machine heeft ondekt dat er in 2010 18 mensen zelfmoord hebben gepleegd bij Foxconn, toeleverancier van Apple. 'Schande!', 'Boycot Apple!', het politiek correcte geleuter begint onmiddelijk. Verzonden vanaf iPhones, wellicht.

Feiten checken

Ze 'vergeten' om de feiten te checken en het cijfer te correleren aan de gemiddelde zelfmoordstatistiek van China. Die was 22 per 100.000 inwoners in 2010.

Foxconn had 1.000.000 werknemers in dienst gedurende dat jaar. Dus het zelfmoordcijfer binnen Foxconn ligt een factor 12 lager dan het gemiddelde in China. Misschien is het toch niet zo heel slecht om voor Foxconn te werken?

Bellen

Of ze bellen een kennis in Kunming – want daar wil je zelf natuurlijk niet helemaal heen vliegen – wanneer een Amerikaanse toeriste daar een nep Apple store meent te hebben ontdekt. Waar heel echte Apple produkten worden verkocht. Opgepikt en gehypt door de Westerse media is er dan alleen nog aandacht voor intellectueel eigendom stelende Chinezen. Welk intellectueel eigendom?

De reden waarom we Apple niet over dat incident hebben gehoord, is dat Apple het overgrote deel van haar omzet in China via dergelijke winkels en winkeltjes realiseert. Heel China staat er vol mee. In het kleine stadje waar ik woon alleen al vier.

Je zou ook kunnen zeggen dat de Chinezen ondernemend genoeg zijn om op creatieve wijze geld te verdienen aan Apple produkten zonder hun patenten te schenden.

Tibet

En hoe erg ik het ook vind wat er met sommige mensen in Tibet gebeurt, de stukken in NRC van Tsering Woeser zijn van een belachelijke eenzijdigheid, zoals de meeste opinies in het Westen met betrekking tot Tibet. De werkelijkheid zit wat ingewikkelder in elkaar dan 'de Chinese draak' die 'onafhankelijk Tibet' bezet houdt.

Nogmaals, met alle respect voor Tibetanen die voor hun vrijheid vechten en voor mevrouw Woeser, die natuurlijk haar mening mag hebben, en voor NRC dat die mening mag afdrukken. Maar van een Westerse krant verwacht ik ook tegengeluid. Dat tegengeluid kwam vroeger in NRC nog wel eens van Ben Knapen maar die is inmiddels wat anders gaan doen.

Expert

Ik ben geen China-expert, beslist niet. Daarvoor ben ik veel te kort hier en is mijn kennis van het Chinees te beperkt. De correspondenten waarover ik hierboven spreek zijn bijna zeker grotere experts dan ik ben. Mijn punt is dat zelfs ik met mijn beperkte kennis positieve zaken kan zien hier. Waarom de experts dan niet? Moet alles dan alleen de grond ingeschreven worden?

Ik sluit beslist mijn ogen niet voor dingen die hier verkeerd gaan. Maar ik sluit ook de ogen niet voor dingen die hier goed gaan. En dat laatste is iets waar de Westerse pers best wat meer aandacht voor mag hebben.

Nuhi Bunyak is ondernemer en essayist in het zuiden van China. Zijn bedrijf South China Management Solutions participeert in de horeca en adviseert Chinese en Westerse ondernemingen. Hij is bereikbaar op nuhibunyak@gmail.com