DUBLIN - Ierland houdt een referendum over de nieuwe, strengere begrotingsafspraken die vorige maand zijn gemaakt tussen 25 EU-landen. Dat heeft premier Endra Kenny dinsdag gezegd.

Dat heeft premier Endra Kenny dinsdag gezegd. Daarmee wordt Ierland het eerste land dat het volk laat meebeslissen over de nieuwe afspraken.

Alle EU-landen behalve Groot-Brittannië en Tsjechië zetten vrijdag hun handtekening onder het nieuwe begrotingspact. Daarna moeten de deelnemende landen het verdrag nog ratificeren. Als minimaal 12 staten dat doen, treedt het pact in werking.

''Het Ierse volk zal in een referendum om toestemming worden gevraagd voor ratificatie van het Europese stabiliteitspact'', zei Kenny. ''Ik ben er sterk van overtuigd dat het zeer in het nationaal belang van Ierland is dat dit verdrag wordt goedgekeurd'', voegde de premier eraan toe.

Het is in Ierland gebruikelijk dat de burger meebeslist wanneer op grote schaal zeggenschap wordt overgedragen aan Brussel.

Rutte

Het referendum in Ierland hoeft niet te leiden tot een vertraging bij het in werking treden van het begrotingspact. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag in de Tweede Kamer.

In het verdrag staat dat als 12 landen het ratificeren, het in werking treedt, aldus de premier. Ook als de Ieren het zouden wegstemmen.

Zware klappen

Ierland kreeg met zijn relatief grote financiële sector zware klappen door de financiële crisis van 2008/2009. Het had mede daardoor Europese noodhulp nodig om alle rekeningen te kunnen blijven voldoen.

In ruil daarvoor heeft het wel drastische bezuinigingen moeten doorvoeren. De liefde voor Europa onder de bevolking is daardoor danig bekoeld.

Staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) zei dat hij hoopt dat zoveel mogelijk lidstaten het begrotingspact bekrachtigen. Hij benadrukte dat Nederland een hartstochtelijk voorstander van de afspraken is.

Het Franse parlement ratificeerde het pact dinsdagavond. Eerder deze maand keurde het Frans lagerhuis het al goed, dinsdag volgde het hogerhuis.