BARCELONA - De meerderheid van de fabrikanten van mobiele telefoons, dezer dagen bijeen op een grote beurs Barcelona, is het erover eens dat er een universele oplader voor mobiele telefoons moet komen. Maar voorlopig is die er nog niet; 2014 is het jaar dat nu rondzingt.

Op dezelfde beurs spraken 17 fabrikanten en handelaren uit de telecomindustrie 3 jaar geleden al af dat het grootste deel van de mobieltjes die in 2012 verkocht zouden worden, een universele lader moest hebben. Daar is ondanks druk van de Europese Commissie nog niets van terechtgekomen.

Uit een studie uit 2011 blijkt dat de acht grote producenten voor hun eigen mobiele telefoons tot wel tien verschillende laders hebben.

Dezelfde lader

Sommige fabrikanten, met name Sony en Samsung, stellen dat hun telefoons wel aan dezelfde lader te hangen zijn. Nokia zegt dat dat geldt voor ongeveer 70 procent van de telefoons die het bedrijf in de tweede helft van het afgelopen jaar verkocht.

Dat zijn dan overwegend smartphones, die nu goed zijn voor een vijfde tot een kwart van de totale markt.

De ITU, de internationale koepel voor de telecomsector, heeft de producenten in juni vorig jaar op het hart gedrukt om in 2014 eindelijk een universele lader aan te bieden. ''We willen de industrie niet straffen of ontwikkelingen blokkeren, maar we willen wel een levensvatbare oplossing. Dat is misschien even lastig voor de fabrikanten'', aldus een woordvoerder.