Dromen, Durven, Doen is het thema voor de Young Professional of the Year verkiezing 2012.

Drie werkwoorden die misschien wel en misschien ook niet tot de verbeelding spreken. Hopelijk spreekt het wel tot de verbeelding, want verbeeldingskracht is een noodzakelijke basis voor dromen.

Het thema voor de Young Professional of the Year-verkiezing 2012 daagt jullie uit terug te keren naar de bron. Grote veranderingen beginnen met een droom. Zonder droom is er geen beeld, zonder beeld is er geen doel.

Als Young Professional onderscheid je je door niet alleen te dromen, maar hier ook naar te handelen. Boven het maaiveld uit durven steken en het concreet resultaat op laten leveren.

Verharden

De wereld is aan het verharden. Negatieve berichten volgen elkaar in steeds hoger tempo op. Er wordt gesproken van nationale en vooral internationale crisis. Bedrijven nemen allerhande noodmaatregelen en landen gaan failliet.

Een tegengeluid is noodzakelijk. En ben jij het niet als Young Professional die het verschil moet maken? Ben jij niet degene die de toekomst kan beïnvloeden?

Hoe vaak gebeurt het niet dat de dagen voorbij vliegen, voor velen zelfs de weken, maanden, jaren, zonder dat je beseft dat er misschien meer is. Dat je beseft dat jij het verschil kan maken.

De Young Professional of the Year-verkiezing voor 2012 is op zoek naar talenten die hun dromen ook werkelijkheid laten worden. Het is gemakkelijk om achterover te leunen en mee te gaan in de waan van elke dag. Maar dat is niet hoe een talent het verschil maakt.

Keuzes moeten worden gemaakt en het begint allemaal met de keuze: sta ik mezelf toe om te dromen?

Een enthousiast, gedreven en committed JA zou hier het antwoord op moeten zijn. En hoe ga je dan verder? Een mooie inspirerende TEDX hierover is van Simon Sinek “How great leaders inspire action”. Hij heeft het over de Golden Circle, het gaat niet om het ‘wat’, het gaat om het ‘waarom’.

Het gaat er niet om dat je mensen vindt die willen kopen, het gaat erom dat je mensen vindt die hetzelfde geloven als jij. Dit geldt ook voor Dromen. Communiceer vanuit je eigen droom en de Golden Circle zal ook voor jou werken.

Dromen

Dromen gaat over het hebben van een verlangen. Een diepe wens die je in eerste instantie niet uit durft te spreken. Het broedt diep binnenin je, maar wil er nog niet uit.

Dromen doe je vaak alleen. Fantaserend over wat als.... In dromen is alles mogelijk, zijn er weinig tot geen obstakels en is alles net even wat mooier. Het is mooi om dromen te hebben, de vraag is natuurlijk of iedereen kan dromen. Laat jij jezelf toe om te dromen, of heb je jezelf verboden om kind te zijn?

Durven

Dromen alleen is niet genoeg. Dromen vragen erom omgezet te worden in daden, maar voordat dit gedaan kan worden gaat er een innerlijk proces aan vooraf met vele vragen.
Doe ik hier goed aan? Wil ik hier mijn tijd aan besteden? Is dit echt waar ik voor wil gaan?

Durf ik los te laten wat ik heb? Mag ik dit doen? Wat vinden anderen hier wel niet van? Mag ik de tijd opeisen hier mee aan de slag te gaan? Wat vindt mijn partner ervan? Gaat het mij brengen wat ik er van verwacht?

Oftewel vele bergen om te overwinnen en beren te verslaan. Het vraagt je om lef te tonen en risico’s te nemen. Het leven van dromen is niet gemakkelijk en dat moet het ook niet zijn, wanneer het binnen handbereik is, is de lol er snel vanaf. Je hebt de lat hoog gelegd voor jezelf.

Het vraagt je om de sprong te wagen, het liefst naar een punt dat nog niet duidelijk is, een letterlijke sprong in het diepe of het duister.

Doen

De laatste fase is dromen omzetten naar daden. Je innerlijke strijd heb je voor het grootste deel met een positieve uitkomst afgesloten. Keuzes zijn gemaakt voor de eerste stappen, en dan?!

Doen vraagt om het tonen van ondernemerschap. Het vraagt je om situaties in te schatten en kansen waar te nemen. Ook hierbij is het weer van belang dat risico’s op waarde worden geschat en dat de lat hoog blijft liggen.

De omgeving waarin je acteert is van grote invloed op je doel. “Zonder dwarsliggers geen rails” en je omgeving en je innerlijke stem kunnen een veelheid aan dwarsliggers vormen. Accepteer ze ook in deze vorm en weet ze op de goede plek te plaatsen en er de juiste aandacht aan te geven, negeren is geen optie.

Naast omgevingsbewustzijn is overtuigingskracht een belangrijke factor. Over het algemeen is een doel niet in isolatie te bereiken.

Je omgeving moet verandert of gemobiliseerd worden om mee te gaan in de richting van jouw droom. Dit vraagt om een actieve houding en niet het lijdzaam toe zien hoe ‘dromen in duigen vallen’.