AMSTERDAM – Facebook gaat samen met acht grote internationale mobiele aanbieders betalingen via de mobiel mogelijk maken. Hiermee onthult het sociale netwerk eindelijk een mobiele strategie.

Dit werd bekend tijdens de mobieltjesbeurs MWC in Barcelona. Het systeem stelt gebruikers in staat apps voor Facebook te kopen en betalingen binnen apps af te rekeningen.

Het sociale netwerk werkt samen met operators uit Europa (T-Mobile, Telefónica, Vodafone en Orange), Amerika (AT&T en Verizon) en Azië (KDDI en Softbank). Voor hen wordt het nu mogelijk via Facebook klanten te factureren.

Strategie

Facebook zal later dit jaar naar de beurs gaan. Het sociale netwerk zoekt daarom hoe het geld kan verdienen met mobiel verkeer. Het grootste gedeelte van de inkomsten (3,7 miljard dollar vorig jaar) komt nog van advertenties die gebruikers zien op een desktop.

Een betalingssysteem op Facebook omzeilt daarnaast de inkomstendeling die Apple opstrijkt wanneer een ontwikkelaar zijn app voor de iPhone verkoopt.

Spelletjesmaker Zynga bijvoorbeeld, die onder andere apps voor Facebook maakt, moet dertig procent van zijn winst afdragen wanneer zij games beschikbaar maken via de Facebook-app van Apple.

Sceptisch

Marktkenners zijn echter sceptisch of telecombedrijven op de lange termijn wat hebben aan een partner als Facebook. De socialenetwerksite heeft namelijk zelf ook populaire chatdiensten die een bedreiging vormen voor de telecombedrijven.

''Op de korte termijn is Facebook een goede partner, maar het gevaar is dat Facebook uiteindelijk ook richting communicatiediensten moet opschuiven om geld te verdienen'', zei Andrew Collinson van de Britse marktonderzoeker STL Partners tegen persbureau Reuters.