AMSTERDAM – Gezonde private ondernemingen en familiebedrijven zien een overnameprooi in bedrijven die er minder goed voor staan. Maar liefst 35 procent is van plan dit jaar een ander bedrijf of onderdeel over te nemen.

Dat blijkt dinsdag uit de ‘private companies barometer’ van PwC. Veel van deze ondernemingen zijn nog altijd tegen gunstige voorwaarden en condities gefinancierd, zo merkt de accountantsorganisatie op.

Er zullen vooral kleinere overnames gedaan worden. Slechts zes procent van de ondernemingen is echter van plan activiteiten te gaan verkopen.

Twee derde wil de komende zes maanden geen financiering aanvragen, vernieuwen of op een andere manier extern geld aantrekken. Eveneens bijna twee derde denkt dat het aanvragen van krediet moeilijker is geworden, terwijl eenzelfde deel verwacht dat het de komende twaalf maanden veel lastiger gaat worden

Spelregels

“We weten dat de financieringsbehoefte vanaf volgend jaar zal stijgen door het aflopen van huidige contracten. Hogere kapitaaleisen zullen de kredietverlening ernstig gaan beïnvloeden. De spelregels zijn nu al wezenlijk anders”, aldus PwC.

Het aantal kredietaanvragen is al fors teruggelopen. In de afgelopen zes maanden hebben vier op de tien bedrijven geprobeerd financiering te verkrijgen of extern geld aan te trekken, terwijl dit een jaar geleden nog voor negen op de tien ondernemingen het geval was.

De barometer peilt halfjaarlijks de economische omstandigheden voor private ondernemingen, waaronder veel familiebedrijven.