AMSTERDAM - De Nederlandse klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts uit Asten ontwerpt en giet een nieuwe klok voor de Notre Dame in Parijs. Het gaat om de grootste van de negen nieuwe klokken in de kathedraal, zegt adjunct-directeur Joep van Brussel.

Het torenuurwerk wordt begin volgend jaar omhoog gehesen. "Het is een ontzettend eervolle opdracht. We hebben hard voor de opdracht geknokt, en ze hebben ons gevonden", zegt Van Brussel. De klok wordt twee meter in doorsnede en krijgt een gewicht tussen de zes en zeven ton.

Ter gelegenheid van het 850-jarig bestaan van de kathedraal worden acht nieuwe klokken geplaatst in de noordelijke toren. In de zuidtoren komt een nieuwe grote luidklok, naast de oude befaamde Emmanuel. Deze klok wordt gemaakt door Koninklijke Eijsbouts, zegt Van Brussel. "Die wordt het zusje van Emmanuel."

De uurwerken van de Notre Dame zijn wereldberoemd. Tot het einde van de achttiende eeuw maakte het luiden van de twintig klokken deel uit van het dagelijks bestaan in Parijs. Na de Franse revolutie werden ze allemaal omgesmolten, behalve de Emmanuel.