Elk ondernemingsplan zou een hoofdstuk moeten bevatten over het betrekken van het thuisfront. Zonder steun van je partner is succes als ondernemer namelijk onmogelijk.

Door Robert Mekking

Toen ik een paar jaar geleden daadwerkelijk de stap maakte om te gaan ondernemen, moest ik iets heel belangrijks regelen. En dan heb ik niet over een BTW-nummer op een laptop voor de zaak.

Ik moest mijn vrouw overtuigen dat het verstandig was om te gaan ondernemen. Je moet weten, mijn vrouw is niet zo van de risico's. Ik heb daar ruim de tijd voor genomen. Sterker nog, ik heb meer nagedacht over hoe ik mijn vrouw enthousiast moest maken dan over mijn businessplan. En ondanks de zorgvuldige voorbereiding heb ik moeten praten als Brugman.

Kind

Inmiddels onderneem ik al weer een paar jaar en ik ben blij dat ik de tijd en moeite heb gestopt in het betrekken en overtuigen van mijn vrouw, want zonder haar was het me nooit gelukt. Het cliché klopt namelijk: een onderneming is net een kind. Het vraagt continu aandacht en houdt je regelmatig 's nachts wakker.

Elke minuut die je over hebt, gaat in je bedrijf. Ook de tijd die je anders aan je gezin zou besteden. Dat mijn vrouw dat allemaal voor mij heeft opgevangen terwijl ze zelf gewoon werkt maakt haar in mijn ogen een topvrouw.

Dat ik hier nu ineens over begin, heeft een reden. Wij verwachten namelijk een nieuw kindje. En nu mijn vrouw ongeveer halverwege is, word ik ineens bij de haren betrokken bij het reilen en zeilen van huize Mekking. De rollen zijn nu omgedraaid: ik ondersteun mijn vrouw. En dan valt het pas op hoeveel zaken zij al die jaren van mij overgenomen heeft.

Kijk, af en toe de kinderen naar school brengen, dat deed ik graag. Maar het kost me hooguit een uurtje. In het weekend stofzuigen, of een pak melk meenemen. Geen probleem. Maar tegenwoordig neem ik met enige regelmaat het huishouden over van mijn vrouw. En dat is hard werken!

Collega's

Tijd die je aan je gezin besteedt, kun je uiteraard niet nog een keer besteden aan je onderneming. Dat is logisch. Gelukkig heb ik de mazzel dat ik inmiddels niet meer alleen ben in het bedrijf, mijn collega's zijn meer dan in staat om taken van mij over te nemen.

Op zo'n moment ben ik echt blij dat ik keuze heb gemaakt om de stap te maken van ZZP'er naar ondernemer.

Sterker nog, als ik alleen was geweest had ik nog eens goed nagedacht of het wel verstandig was om nog een keer vader te worden. Een dilemma waarvoor veel ZZP'ers uit mijn omgeving staan, overigens. Ik ben in ieder geval erg blij met onze keuze, ik kijk er erg naar uit om weer vader te worden.

Reflecteren

Als ondernemer is het erg belangrijk om regelmatig te reflecteren. Vragen stellen die ertoe doen, zoals: “ben ik nog bezig met de juiste dingen?” Het antwoord was altijd: "ja, alleen zou ik wat meer tijd aan mijn gezin willen besteden."

Ondanks de subtiele signalen van het thuisfront kwam dat er toch maar beperkt van. Wat dat betreft is mijn vrouw veel te lief voor me geweest. Nu zij zwanger is liggen de zaken toch iets anders, op resolute toon vertelt zij mij waar en wanneer ik nodig ben. Even wennen, maar ik heb het er graag voor over, want zonder haar was ik geen ondernemer geweest.

Robert Mekking heeft een topvrouw thuis, zonder haar zou hij niet ondernemen. Hij is medeoprichter van MvR & Partners en schrijft deze column op eigen titel. Reageren? www.twitter.com/robertmekking.