TOKIO - De Japanse fabrikant van geheugenchips voor computers Elpida Memory heeft faillissement aangevraagd.

Topman Yukio Sakamoto heeft dat maandag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Elpida is bezweken onder een schuldenlast van bijna 450 miljard yen (ruim 4 miljard euro).

Elpida is in problemen geraakt door de dalende prijzen voor geheugenchips. Het bedrijf maakt chips die vooral in gewone computers en laptops worden gebruikt maar veel minder in tablets, terwijl die juist aan populariteit winnen.

Tegelijk moest de onderneming zwaar investeren in productiemachines om rijkere concurrenten als Samsung bij te kunnen benen.

Onderhandelingen

De afgelopen tijd voerde Elpida onderhandelingen met mogelijke geldschieters. Dat heeft echter niets opgeleverd. Ook lukte het niet een branchegenoot tot een fusie of alliantie te verleiden. Daarmee werd het grootste faillissement in de geschiedenis van de Japanse maakindustrie onafwendbaar. Bij Elpida werken een kleine 6000 mensen.

Mogelijk probeert Elpida na herstructurering van zijn schuld een doorstart te maken. Het moet dan volgens marktkenners wel iets doen aan zijn concurrentiepositie, die flink geraakt is door de aanhoudend hogere koers van de yen.