BARCELONA - Het Taiwanese elektronicaconcern HTC richt zich op geavanceerde camera's en muziekfuncties voor een nieuwe serie mobiele telefoons, in een poging weer in de gratie van het grote publiek te komen. 

Op de mobieltjesbeurs in Barcelona presenteerde de nummer vijf van de wereld zijn nieuwe toestellen, die het moeten opnemen tegen de Samsungs en Apples van deze wereld.

Aan het eind van het afgelopen jaar leek het erop dat HTC de strijd ging verliezen, met dalende verkopen en aandeelhouders die het bedrijf de rug toekeerden. Maar HTC wist zich al eerder opnieuw uit te vinden. 

De nieuwe One-serie van HTC bestaat uit drie modellen die allemaal draaien op de nieuwste versie van de Android-software van Google. Vooral de cameramogelijkheden en een geïntegreerde internetradio moeten de klanten bekoren.

Verdubbelen

De baas van de mobiele tak van Samsung, JK Shin, liet in Barcelona weten dat hij denkt de verkopen van zijn mobieltjes dit jaar te verdubbelen ten opzichte van het jaar ervoor. Het afgelopen jaar was echt het jaar van Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zag de smartphoneverkopen meer dan verviervoudigen tot bijna 100 miljoen, meer dan Apple. Samsung wil dit jaar in totaal 380 miljoen telefoons verkopen, smartphones en gewone mobieltjes.

Nokia

Het Finse Nokia, ooit toonaangevend in de mobiele wereld, acht het nodig om met een goedkopere versie van zijn smartphone te komen, waar de software van Microsoft opstaat. Nokia nam vorig jaar afscheid van het eigen Symbian-platform. Maar omdat de telefoons met het nieuwe besturingssysteem erg duur zijn, lopen ze niet goed. Nu komt Nokia met een Lumia die voor 189 euro van de hand gaat. Dat bedrag is zonder subsidie van de provider en exclusief belasting.

Nokia toonde in Barcelona ook nog een paar nieuwe modellen voor het duurdere segment.