Woensdag is het 29 februari en als u net als ik in uw begroting geen rekening houdt met een schrikkeldag, dan rinkelt de kassa deze maand lekker een dagje extra.

Door Dick Bosscher

Alles wordt tegenwoordig onderzocht en gemeten, dus we weten nu ook dat bijna de helft van de werkende bevolking niet weet dat ze dit jaar op woensdag 29 februari een dag onbeloonde arbeid levert. Wie in vaste dienst is, krijgt immers een vast maandloon, dat gebaseerd is op 260 werkdagen in een jaar. Dit jaar zijn dat er 261.

Als je het van de positieve kant bekijkt, heb je drie jaar mazzel en één jaar pech, maar zo zit volgens datzelfde onderzoek 17 procent van de werkers niet in elkaar. Die zijn van plan hun werkgever om een dagje extra loon te vragen.En het wordt dit jaar nog erger, want eind juni krijgen we er een schrikkelseconde bij.

Julius Caesar

Eerst nog maar eens even uitleggen hoe dat ook alweer zat met dat schrikkeljaar. De aarde draait in 365 dagen en 6 uur om de zon. Onze kalender telt maar 365 dagen in een jaar, dus als we die zes uur elk jaar negeren, is het op een gegeven moment Sinterklaas in hartje zomer. Vandaar dat good old Julius Caesar bedacht dat er elke vier jaar een extra dagje aan een jaar moest worden toegevoegd.

Lijkt slim, maar hij was een prutser. Eeuwen later kwamen ze erachter dat we al tien dagen achterliepen op het schema. De paus bepaalde daarom na overleg met echte rekenkundigen dat er alleen een extra dag komt als het jaartal deelbaar is door vier. Tot hier de uitleg, want mijn wiskundige kennis reikt niet verder.

Helemaal bij de tijd

Die schrikkelseconde hebben we vervolgens nodig om het verschil in lengte tussen de gemiddelde zonnedag en de uurwerkdag te corrigeren. Er komt steeds een heuse International Earth Rotation and Reference Systems Service aan te pas om te bepalen wanneer we er zo’n seconde bij krijgen.

Het komt er dus op neer dat we eind juni weer helemaal bij de tijd zijn.
Het gevolg is dat dit jaar 1440 minuten langer duurt dan vorig jaar en volgend jaar. Met de schrikkelseconde erbij hebben we dit jaar welgeteld 86.401 seconden meer om ons geld te verdienen. Hoe kunnen we hiervan optimaal profiteren als ondernemers?

Phileas Fogg

Twee voorbeelden. Eén: Phileas Fogg beweerde in tachtig dagen rond de wereld te kunnen reizen. Hij leek net een dag te laat terug in Londen te komen, maar kwam er op tijd achter dat hij een dag winst boekte toen hij de internationale datumgrens in oostelijke richting overstak. Tijdwinst noemen we dat.

Tweede voorbeeld: als je woensdagmiddag 29 februari 2012 om twaalf uur in Amsterdam het vliegtuig pakt naar Sydney, dan kom je daar donderdagavond 1 maart om acht uur aan. Weg schrikkeldag, weg winst.

Kortom: verdient u geld op woensdag 29 februari? Geef het nog diezelfde dag allemaal uit. Dan klopt uw begroting en heeft u er ook nog plezier aan beleefd.

Dick Bosscher is journalist, trainer/adviseur journalistiek en communicatie en eigenaar van Duidelijker bv. Hij traint journalisten en geeft advies en communicatietrainingen aan bedrijfsleven en overheden. Je kunt hem volgen op Twitter (@dickbosscher).