DEN HAAG - Het bedrijf achter Remonyl afslankproducten houdt er dubieuze verkooppraktijken op na. Wie een proefpakket bestelt, loopt het risico daarna vast te zitten aan betaalde vervolgzendingen die moeilijk zijn stop te zetten. 

Daarvoor heeft de Consumentenautoriteit vrijdag gewaarschuwd.

Remonyl adverteert op de eigen website en sociale netwerken zoals Facebook.

Consumenten kunnen zogenaamd gratis een proefpakket in huis halen, maar moeten daarvoor wel 3,50 euro verzendkosten betalen. Daarna blijken zij maandelijks een pakket afslankmiddelen te ontvangen, waarvoor zij 35 euro moeten afrekenen.

Opzeggen gaat lastig omdat het bedrijf slecht bereikbaar is. Mensen die niet betalen, kunnen te maken krijgen met een incassobureau. Daarmee is er volgens de Consumentenautoriteit een reëel risico op schade voor consumenten.

Abonnement

Het venijn zit in de kleine lettertjes. Daarin staat namelijk dat klanten door het proefpakket te bestellen, automatisch een abonnement nemen. Dat kunnen zij alleen annuleren door het proefpakket binnen 14 dagen ongeopend terug te sturen.

De Consumentenautoriteit vindt de informatie op de website onduidelijk en tegenstrijdig, en mogelijk in strijd met de wet. Er zou sprake kunnen zijn van onjuist informeren en misleiden van consumenten, en van het ongevraagd toezenden van producten waarvoor wel betaling wordt gevraagd.

Beide praktijken zijn verboden.