BRUSSEL – Belgische ondernemers moeten de meeste heffingen betalen in grote steden als Brussel en Antwerpen. In kleinere steden zijn de belastingen voor ondernemers het laagst.

Dat blijkt uit recent onderzoek van de Belgische ondernemersorganisatie Unizo in 14 steden.

Ondernemers betalen in Brussel en Antwerpen twee keer zo veel als in de gemiddelde stad. In Leuven en Hasselt zijn ondernemers het minst kwijt aan belastingen, ongeveer een derde van het gemiddelde.

De Unie van Zelfstandige Ondernemers vond in de steden in totaal 48 verschillende vormen van belasting, waaronder belasting op ‘brandstofverdeelapparaten’ en op ‘film- en erotische voorstellingen’.

Belastingwildgroei

Brussel staat met 23 heffingen bovenaan de ranglijst, die de Belgische krant De Standaard vrijdag op basis van het onderzoek heeft samengesteld. Antwerpen volgt met 20 belastingen. Genk en Hasselt staan onderaan met respectievelijk 10 en 8 heffingen.

Dat zijn er te veel, vindt de ondernemersorganisatie. Unizo pleit daarom voor een aanpak van de ‘belastingwildgroei’. De regering zou met vaste heffingen moeten komen, met een maximum aan de tarieven.

Investeringen

Het gaat de ondernemersorganisatie vooral om meer eenvoud en niet alleen om lage belastingen. Ondernemers willen vooral iets terugkrijgen voor het geld dat ze betalen, bijvoorbeeld in de vorm van begeleiding of investeringen.

Ook dubbele heffingen moeten worden aangepakt, aldus Unizo.

Nederland

"Je kunt niet zeggen dat van deze situatie ook sprake is in Nederland. Er bestaan zeker verschillen tussen de gemeenten, maar het is niet zo dat ondernemers per definitie meer betalen in een grote stad",  zegt een woordvoerster van MKB Nederland in een reactie.

De ondernemersorganisatie heeft geen vergelijkbaar onderzoek gedaan in Nederland. "Wel is de stijging van de lokale lasten voor ondernemers voor ons een zorgelijke kwestie, waar we druk mee bezig zijn."