AMSTERDAM – Nederlandse ondernemers verwachten in het eerste kwartaal van 2012 een daling van hun omzet. Het pessimisme is het sterkst in de bouwsector, gevolgd door de horeca.

Ondernemers in de delfstoffenwinning, ICT en communicatie en specialistische zakelijke dienstverlening vormen een positieve uitzondering.

Dat blijkt donderdag uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN), het kwartaalonderzoek van de Kamer van Koophandel, VNO-NCW, MKB Nederland, Centraal Bureau voor de Statistiek en het Economisch Instituut voor de Bouw.

In het laatste kwartaal van 2011 nam de omzet van het bedrijfsleven nog licht toe. Wel was die stijging kleiner dan eerder werd verwacht.

Nieuwe orders

De winstgevendheid van het bedrijfsleven is in die periode verder verslechterd, in alle sectoren en in alle regio’s.

Ook over de instroom van nieuwe orders zijn ondernemers minder positief gestemd. Voor het eerste kwartaal voorziet de meerderheid een krimp van de orderportefeuille. Ook beoordelen ze hun huidige voorraden als te groot.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid nam in het laatste kwartaal van vorig jaar volgens verwachting af. Ondernemers voorzien dat deze dalende trend zich tot en met maart versterkt doorzet.

Alleen ondernemers in de delfstoffenwinning en ICT en communicatie verwachten dat er juist banen bij komen.