AMSTERDAM – De recent afgetreden Job Cohen moet op zoek naar een nieuwe baan, maar het Nederlandse bedrijfsleven lijkt niet op hem te wachten. Slechts vijf procent noemt Cohen een waardige bestuursvoorzitter.

Zes op de tien managers vinden Mark Rutte wel geschikt als CEO. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van Management Team onder 1227 managers.

Alexander Pechtold is volgens ruim 42 procent van de ondervraagden geschikt om een multinational te leiden. Maxime Verhagen krijgt het voordeel van de twijfel van bijna een kwart van de managers.

Wilders

Emile Roemer (7,5 procent) en Jolande Sap (3,8 procent) volgen als potentiële CEO’s. Geert Wilders sluit de lijst af, slechts 2 procent ziet hem aan het hoofd van een grote onderneming.

De managers hebben wel twijfels of de politici geschikt zijn voor een toppositie in het bedrijfsleven. Zo zouden politici een gebrek aan gevoel voor innovatie hebben.

Balkenende

Ex-politici zijn geen vreemden in het bedrijfsleven. Zo startte Jan Peter Balkenende een nieuwe carrière als onder meer partner bij accountant Ernst & Young.

Wouter Bos had een goede baan bij Shell voordat hij de politiek in ging. Na zijn afscheid van de politiek werd hij partner bij accountantsorganisatie KPMG.