AMSTERDAM – De computerfabrikanten Hewlett-Packard en Dell houden de stijging van de lonen voor de Chinese werknemers die iPhone's fabriceren nauwlettend in de gaten. De verhoging heeft indirect effect op de prijs van hun producten.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van gesprekken met HP en Dell.

De fabrikant Foxconn Technology Group, met klanten als Apple, HP, Dell, Nokia en Motorola, verhoogde onlangs de lonen van hun Chinese arbeiders met 16 tot 25 procent. Dat is de derde verhoging sinds 2010.

Meg Whitman, CEO van HP, voorziet dat deze hogere loonkosten uiteindelijk effect zullen hebben op de prijzen in de wereldwijde elektronicamarkt.

Computermaker Dell, die mede als gevolg van tekorten op de markt minder winst heeft gemaakt, is ook waakzaam voor de loonsverhoging bij Foxconn.

“Hoeveel duurder de producten zullen worden is nog niet duidelijk, arbeidskosten zijn slechts een klein onderdeel van de totaalkosten”, laat financieel directeur Brian Gladden van Dell weten. “We verwachten in ieder geval dat de prijzen van pc's dit jaar hoger uit zullen vallen.”

Overwerk

Foxconn was eerder in het nieuws vanwege de erbarmelijke omstandigheden waarin werknemers moeten werken. Volgens de onderzoekers wordt er meer overgewerkt dan het wettelijk maximum van 36 uur per maand.

In de fabriek in Chengdu zijn 60 tot 80 uur overwerk per maand normaal. Een loonstrook toonde aan dat een werknemer 98 uur heeft overgewerkt in een maand tijd.

Drie jaar geleden werkten de arbeiders voor slechts 900 yuan (110 euro) per maand. Inmiddels is het loon verhoogd naar 1800 yuan (220 euro) per maand. Ook zijn er nu promotiemogelijkheden met een maximum salaris van 2200 yuan (260 euro).